A Holt-tenger

A Holt-tenger

Természetes ápolás a Holt-tengerből

A „Holt-tenger” megnevezés egy picit megtévesztő. Héberül a tenger neve „Jam haMelach”, azaz Sós-tenger, ami sokkal realisztikusabban írja le a Holt-tengert. Elnevezésének eredete az a tény, hogy az akár 33 százalékot is elérő magas sókoncentrációjának köszönhetően nem élnek halak a tenger vizében. Azonban találhatóak benne bizonyos mikroorganizmusok, amelyek nagyszerűen boldogulnak extrém körülmények között is. Mitől egyedülálló a Holt-tenger? A Jordán folyón keresztül a víz a Holt-tengerbe folyik, ami a különlegesen forró és száraz sivatagi klímában gyorsan elpárolog, mivel a tengernek nincs természetes lefolyása, és ezért a Holt-tengert helyesen tónak kell nevezni. A folyamat során olyan ásványi anyagok és sók maradnak vissza, amelyek folyamatosan felhalmozódnak a vízben. Ezen kívül a Holt-tenger mélyen, a tengerfenék alatt található földalatti ásványianyag-forrásokból is táplálkozik. A leghíresebb források Én-Gedi és Szodoma településeknél találhatóak, ahol a forró és magas ásványianyag-tartalmú forrásvíz a Holt-tengerbe jut. Az évezredek során olyan egyedülálló ásványianyag-koncentráció rakódott le, amely egyértelműen különbözik a „normál” tengeri sótól. A magnézium, kálium, kalcium és bróm különösen magas koncentrációja bizonyítottan pozitív és különlegesen ápoló hatással bír a bőr számára.

Magnézium

Normalizálja a bőr állapotát és javítja az epidermisz mikrostruktúráját. A magnézium-ionok bejutnak a bőr anyagcserével érintett területeire és ott hatással vannak a teljes energiatermelő anyagcsere-folyamatra. Az epidermiszben (felhámban) a magnézium ionok úgynevezett sólerakódásokat képezhetnek, amelyek megőrzik és javítják a bőr nedvességtartalmát, amely így bársonyosan puha maradhat. Ez az ozmózis fizikai elvén alapul.

Kalcium

A kalcium mennyiségi szempontból a legfontosabb ásványi anyag az emberi szervezetben. Fontos szerepet játszik a test hormonális állapotában és enzim aktivátor. Nem elegendő kalcium-ellátás esetén az összes tényező együttes hatása anyagcserezavarokhoz és allergiás bőrreakciókhoz vezethet, amelyek aknék vagy viszketés formájában nyilvánulhatnak meg.

Kálium

A kálium antiallergén és viszketéscsillapító hatással bír és nyugtatja az érzékeny bőrt. Segít megelőzni a fertőzéseket, gyorsítja a sebgyógyulást és javítja a bőr egyensúlyát.

Bróm

Szükséges a ciklikus AMP molekula képződéséhez, amely szabályozza a bőr regenerálódását és segít normalizálni a hámlási folyamatot. Nagyszerűen nyugtatja a bőrt és a teljes szervezetet.